Sök efter däckdimensioner när du behöver nya däck

Att hitta nya däck för sommaren eller vintern, kräver att du hittar däck som passar din bil och det betyder att de har den rätta dimensionen. Nya sommardäck är lättare att hitta än vinterdäck eftersom urvalet är mindre, då för vinterdäck så har du dubbade och odubbade däck att välja emellan. Det gör valet lite enklare, men du har fortfarande ett brett urval av olika däck för olika typer av fordon och med olika egenskaper.

När du ska välja däck och du vet vilken dimension du söker så är det lättare att gå till en butik eller en gå online och söka efter t.ex. 205/55/16 sommardäck eller 195/65/15 sommardäck. Båda bör ge samma resultat, men det är lättare att få objektiv information på nätet eftersom du kan snabbt söka efter olika däcktester och få fram information om olika egenskaper som kan vara viktiga för dig och ditt däckval.

Som hjälp så har du också EUs däckmärkning där du har alla däcks information klistrat på däcken, så att du enkelt kan se hur bra däcken uppför sig på olika faktorer som våtgrepp, däckljud och bränsleförbrukning. Detta gör att du enkelt kan jämföra däck mellan de olika märkena. Efter införandet av detta, så är det enklare att välja däck baserat på dessa kriterier, men de är kanske inte alltid de viktigaste för dig. De är också inte optimerade för vinterdäck eftersom testerna utförs under betingelser i plusgrader. Men de ger förhoppningsvis en like bra relativ indikation när du jämför olika vinterdäck som de ger för sommardäck.

När du väljer sommardäck så är det också viktigt att titta på hur bra de är att undvika vattenplaning samt hur bra deras testresultat är för deltester som motsvarar hur du använder din bil. Om du har en snabb bil så är det viktigt att veta att de kan hantera höga hastigheter och har bra egenskaper när du byter fil i höga hastigheter. Om du har en elektrisk bil så måste du veta att däcken rekommenderas för att användas på elektriska bilar. Det är inte alla däck som passar för denna användning då slitaget är högre på grund av dess högre vikt och vridmotstånd. Så om du har en elektrisk bil så är det värt att kontrollera mönsterdjupet oftare eftersom du kan bli tvungen att rotera däcken oftare än för en vanlig bil där det ofta räcker att rotera däcken då du byter mellan vinter och sommardäck och vice versa.

Däck ska bytas mot nya däck när de är skadade eller när mönsterdjupet är under 4 mm, eftersom de då räknas som utslitna eftersom de inte längre kan ge den säkerhet som behövs när du kör. Bromssträckan ökar både på torra och våta underlag. Även risken för vattenplaning ökar eftersom du har mindre volym i spåren att lagra vatten när du kör över en vattentäkt yta, vilket kan då leda till att du tappar kontakt med vägytan och bilen börjar vattenplana. Detta är en av de vanligaste orsakerna till olyckor när det regnar.

För mer information angående olika däckdimensioner samt hur du hittar nya däck med hjälp av olika däckdimensioner, besök:  https://vianor.se

Related Posts