Elbilar behöver däck som är anpassade för elbilar

Däck på bilar är en viktig säkerhetsdetalj. Det vore bra om fler förstod ur viktiga de är, så att de skulle spendera lite mer tid att välja rätt däck som ökar deras säkerhet. Däckval är alltid viktigt och beror på flera olika faktorer, en av dem är vilken typ av bil du har, där däckdimensioner är viktiga men även motorn, då större motorer är tyngre och kräver däck som kan hantera det samt den högre hastigheten. Om bilen är elektrisk så krävs det däck som kan hantera den högre vikten orsakad av den ökade vikten orsakad av batteripaketen, samt det högre slitaget på grund av det högre drivmomentet.

Utan riktiga däck så ökar risken att du hamnar i en olycka. Detta gäller både för sommardäck och vinterdäck. Däck bör vara av hög kvalitet för att kunna bra stabilitet och kontroll med bra grepp när du behöver det. På vinterns så är det väldigt viktigt eftersom det hala underlaget kräver däck som kan ge bra grepp både på snö och is. På sommaren så behöver du däck som har bra grepp både i torra och våta förhållanden, med bra egenskaper att förhindra vattenplaning där ett kraftigt åskväder snabbt kan ge svåra förhållanden med mycket vatten på vägen, där däcken behöver kunna tränga bort vattnet snabbt för att återhålla kontakten mellan väg och däck.

Att hitta rätt däck är inte alltid lätt. Sommardäck är lite lättare, då du kan ta bättre hjälp av EUs däckmärkning för att se till att du får däck som har lågt rullmotstånd, kort bromssträcka på våta underlag och lågt däckbuller. Alla faktorer som är viktiga, sen gäller det så klart att du hittar däck som är anpassade för din bil, vilket du kan göra via en däckväljare online. Du hittar dina dimensioner i bilens handbok eller på sidoväggen på dina nuvarande däck. Med hjälp av dimension så kan du hitta rätt däck för din bil, sen gäller det att se till att de däck du funderar på fungerar väl och är rekommenderade för användande till elbilar.

Bra däckunderhåll och däckservice förlänger däckens livslängd. Detta inkluderar att du kontrollerar dem regelbundet och att du kör försiktigt och undvika att köra på trottoarkanter och köra på hål i gatan. Det innebär att däck måste vara väl fyllda så att det inte slits ut snabbt. För lågt lufttryck gör att däcken slits snabbare och bilen drar mer bensin. För högt lufttryck leder till sämre grepp och leder till att mitten slits fortare. 

Nyckeln är att hålla koll på mönsterdjupet på däcken så att du vet när de är utslitna. När djupet närmar sig 4 mm, så börjar det bli dags att köpa nya däck. Du behöver ett djup på minst 4mm för att ha säker körning, då du har bra grepp och kan hantera vattenplaning. Du måste rotera däcken mellan varje byte av sommar och vinterdäck. Rotationen gör så att positionen på dina däck mellan varje däckbyte. Eftersom du har hybrid eller elektrisk bil, så behöver du rotera däcken oftare.

För mer information angående däck till en elektrisk bil, se till att de är anpassade för elektriska bilar, besök: https://vianor.se/

Related Posts